Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Как да сменим маслото на колата?

Как да сменим маслото на колата?

Съдържание

Смяната на маслото на колата е основна поддръжка, която всеки шофьор трябва да извършва редовно. Този процес може да извършите и сами, ако имате съответните знания и инструменти.

Маслен филтър в ръцете на механик по време на смяна на масло в автомобил

Необходими инструменти и консумативи

Преди да започнете смяната на масло, трябва да си осигурите всички нужни инструменти и консумативи. Ето как да се подготвите:

 • ново масло – изберете такова, което е подходящо за вашата кола. Ако не знаете как да направите правилния избор – прочетете ръководството на автомобила си. То ще ви предостави информация за правилното количество и вид, което трябва да използвате. Спазването на тези указания ще осигури оптимална работа и дълготрайност;

 • маслен филтър – нужно е да замените също стария с нов, за да осигурите чистота и качество на маслото. Това ще предотврати замърсяванията и ще осигури правилната работа на мотора;

 • ключ за маслен филтър – необходим инструмент, който ще ви помогне да свалите стария филтър и да го замените с нов. Този ключ прави процеса лесен и безопасен, като предотвратява повреда на филтъра или двигателя;

 • гаечен ключ – гаечният ключ е основен инструмент, с който може да развиете пробката за източване. Уверете се, че използвате подходящ размер, за да избегнете повреждане;

 • съд за източване – нужен ви подходящ съд, в който да събирате течността. Той трябва да бъде достатъчно голям, за да побере цялото количество, което ще изтече. Използването на правилния съд ще предотврати разливане и замърсяване на работното място;

 • фуния – ще ви помогне да налеете новото масло без разливане. Това ще гарантира чистота и точност;

 • ръкавици и кърпи – използвайте ръкавици, за да предпазите ръцете си от замърсявания и контакт с продукта. Кърпите са полезни за почистване на разливи и поддържане на чистота около работното място.

Подготвяйки всичко това предварително, ще си осигурите гладка и безпроблемна смяна.

Процесът на заливане на моторното масло с помощта на фуния

Как се сменя масло?

След като имате всичко необходимо, може да започнете процеса на смяна на масло. Как става това? Ето основните стъпки, които трябва да следвате, за да извършите тази задача качествено:

 1. Включване на двигателя колата

  Включете колата и я оставете да работи за няколко минути. Загряването ще втечни по-добре старото масло и ще го направи по-лесно за източване.

 2. Повдигане на колата

  Използвайте хидравличен крик или рампа, за да повдигнете предната част на колата. Уверете се, че е стабилна преди да продължите.

 3. Изключване на двигателя

  Преди да започнете, изключете двигателя и го оставете да изстине за няколко минути.

 4. Източване на старото масло

  Поставете съда за източване под пробката на масления резервоар и я развийте с гаечния ключ. Оставете течността да се изтече напълно.

 5. Смяна на масления филтър

  С ключа, предназначен за целта, свалете стария и поставете новия. Уверете се, че сте нанесли малко масло върху уплътнението преди да го завиете.

 6. Наливане на ново масло

  Използвайте фуния, за да налеете течността. Проверете нивото с помощта на щеката и долейте, ако е необходимо.

 7. Проверка за течове

  След като сте завършили процеса, включете двигателя и го оставете да работи за няколко минути. Проверете дали има течове около пробката и филтъра.

 8. Изключване и проверка на нивото

  Изключете двигателя и го оставете да изстине. Проверете отново нивото на маслото и долейте при нужда.

Основното предимство на самостоятелната смяна се изразява в това, че, спестявате пари, които бихте похарчили за тази услуга в автосервиз. Въпреки това, начинанието, има и някои недостатъци. Например, ако нямате подходящите инструменти или не знаете как се прави с точност, може да повредите моторното оборудване.

Затова, ако решите да смените маслото сами, трябва да бъдете добре подготвени и да следвате всички стъпки внимателно. Това ще гарантира, че процесът ще бъде успешен и безопасен за вас и вашата кола.

В случай че не се чувствате уверени относно това как да извършите самостоятелно смяната, обърнете се към нашите специалисти в OnDrive за бърза и професионална смяна. Запазете час онлайн или на +359 87 531 32 39.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image