Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Кога се сменят накладките?

Кога се сменят накладките?

Съдържание

Смяната на накладките през две-три години е от изключително значение за безопасността на вашето превозно средство. Затова е важно да знаете кога и как да го направите, за да избегнете неприятности на пътя.

В тази статия ще разгледаме признаците, които показват, че е време за смяна и ще ви дадем полезни съвети за интервала от време и как го удължите.

Две спирачни накладки за автомобили на оранжев фон

Как да разберем, че е време за смяна на накладките?

Има няколко симптома, които показват, че вашите накладки са се износили и е време за тяхната подмяна. Ето най-често срещаните от тях:

  • скърцане при спиране – ако чуете неприятно скърцане или стържене при натискане на спирачките, това е ясен знак, че са износени;

  • вибрации във волана – усещането за вибрации във волана или педала на спирачките също може да сигнал за това;

  • удължен спирачен път – ако забележите, че автомобилът ви спира по-бавно от обичайното, това може да е резултат от износени накладки;

  • проверка на дебелината – периодично проверявайте дебелината им. Ако са по-тънки от препоръчаната минимална дебелина, трябва да ги смените;

  • индикатор за спирачки – много съвременни автомобили имат индикатор на таблото, който светва, когато е време за смяна.

Смяната на накладките е важна не само за вашата безопасност, но и за продължителността на живота на другите спирачни компоненти. Не пренебрегвайте признаците за износване, защото това може да доведе до сериозни проблеми на пътя.

Тормозен диск, към който се прикрепят спирачните накладки чрез супорт

На колко километра се сменят накладките?

Един от най-честите въпроси, които шофьорите си задават, е: "На колко километра трябва да сменя накладките?". Отговорът може да варира в зависимост от много фактори, като стила на шофиране, условията на пътя и качеството на компонентите.

Обичайно, препоръчителният интервал е между 20 000 – 30 000 км, като този пробег обикновено се достига на две-три години. Въпреки това, той може да се различава значително. Шофьорите, които често карат в градски условия с често спиране и потегляне, може да се наложи да ги сменят по-често, докато тези, които карат предимно по магистрали, е възможно да удължат този интервал.

Смяната на накладките навреме е от решаващо значение за поддържане на ефективността на спирачната система. Не само, че ще избегнете по-големи разходи за ремонт на спирачните дискове, но и ще осигурите по-добра защита за вас и вашите пътници.

Винаги е добра идея да извършвате редовни проверки на спирачките в добър автосервиз. В случай че имате съмнения, може да заявите час за смяна на накладки в нашия сервиз OnDrive, където механиците ни ще оценят състоянието им и ще извършат съответната подмяна при необходимост.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image