Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Полуоска – какво е и как се проверява?

Полуоска – какво е и как се проверява?

Съдържание

Полуоската е основен компонент, който обуславя връзката между двигателя и колелата. Знаейки какво представлява и как да извършвате правилна проверка, може да си гарантирате по-дълъг живот на автомобила и по-безопасно шофиране.

Роля и функции на полуоската

Тя изпълнява особено важна роля в автомобилната механика. Без нея, колите просто не може да бъдат задвижвани. Ето какви са нейните функции:

 1. Предаване на въртящ момент

  Основната ѝ функция е да предава въртящия момент от двигателя към колелата, което е необходимо за движението на колата.

 2. Компенсация на измененията

  Помагт за компенсация на изменения във височината и ъглите между двигателя и колелата, които може да възникнат при движение.

 3. Абсорбиране на вибрации

  Този компонент играе важна роля в абсорбирането на вибрации и шокове от неравности на пътя, подобрявайки по този начин удобството при шофиране.

Полуоската служи не само за движението на автомобила, но и за осигуряване на стабилност и комфорт при управлението му в различни пътни условия.

Какви видове полуоски съществуват?

Нека разгледаме различните видове полуоски и какво е тяхното приложение:

 • предни – oбикновено се използват в автомобили с предно задвижване. Те са проектирани да преодоляват предизвикателствата на управление и пренос на мощност от двигателя към предните колела, като същевременно осигуряват необходимата гъвкавост за завои;

 • задни – намират приложение в превозни средства със задно задвижване. Структурно те са по-прости в сравнение с предните, тъй като техният основен фокус е на предаване на мощност от задния мост към задните колела;

 • за 4x4 превозни средства – специално проектирани за автомобили с четириколесно задвижване, те са изключително здрави и способни да издържат на допълнителните натоварвания от движението по неравен терен. Освен това, често включват повече компоненти, които позволяват повишена гъвкавост и адаптивност на превозното средство в променливи пътни условия.

Различните конструкции и материали, използвани при изработката им, са оптимизирани за да отговарят на специфичните изисквания и натоварвания, които всяко превозно средство представя. Това подчертава необходимостта от разбиране на различните видове за правилното поддържане и ремонт на всяко превозно средство.

Проверка и диагностика на проблеми с полуоските

Идентифицирането на проблеми и симптоми на счупена или износена полуоска е ключово за поддържането на колата в добро състояние. Ето какви са признаците, индикиращи нередности, с които нашите клиенти в OnDrive най-често се сблъскват:

 • интензивни вибрации – ако усетите вибрации докато шофирате, това може да е знак за проблем с тази част;

 • необичайни шумове – странни шумове при завиване или ускорение са често срещан сигнал за износване на полуоските;

 • треперене при ускорение – воланът трепери? Това вероятно указва проблем с този компонент;

 • проблеми при завиване – трудности при маневриране или завиване може да са свързани с дефект в полуоските.

Ако забележите който и да е от тези сигнали, е важно да предприемете незабавни действия.

Рециклиране и смяна на полуоска

Рециклиране или смяна на полуоска често са необходими, когато компонентите са сериозно дефектни или износени. Важно е тези процедури да се извършват в квалифицирани сервизи, защото неправилната подмяна или ремонт може да доведат до сериозни проблеми с безопасността.

Поддържането на полуоските в отлично състояние е от съществено значение за безопасността и ефективността на превозното средство. Редовната проверка и навременни дейстивя са ключови за избягване на скъпи повреди и за гарантиране на надеждността и производителността на автомобила.

В случай че имате съмнения за подобни нередности – посетете нашия сервиз OnDrive на адрес Варна, бул. Хр. Смирненски 29, където опитните ни механици ще ви дадат експертен съвет и при нужда ще извършат съответния ремонт. Запазете час онлайн или на +359 87 541 96 50.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image