Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Смяна на масло на скоростна кутия – всичко, което да знаете

Смяна на масло на скоростна кутия – всичко, което да знаете

Съдържание

Смяната на маслото на скоростната кутия е важна процедура, която може значително да повлияе на живота и ефективността на вашия автомобил, независимо дали шофирате кола с ръчна, или автоматична трансмисия.

В тази статия ще разгледаме всеки важен аспект, свързан с необходимостта от неговата смяна.

Значение на редовната смяна на маслото в скоростната кутия

Редовната смяна на маслото на скоростна кутия е от съществено значение за поддържането на трансмисията в отлично състояние. To играе ключова роля в защитата на механичните части на скоростната кутия, като намалява триенето между тях. Ако това триене не се контролира, може да доведе до преждевременно износване и повреда на компонентите.

С времето, маслото изгубва своите смазочни свойства и само доливането му не е удачно решение. Използването на старо или износено може да намали ефективността му и да не предостави необходимата защита. Затова е особено важно редовно да се проверява и при нужда да се сменя, за да се гарантира, че трансмисията ще продължи да работи безпроблемно и да предоставя оптимално представяне на автомобила.

Освен това, смяната не само удължава живота на скоростната кутия, но и помага за поддържането на висока ефективност при превключване на предавките, осигурявайки по-гладко и тихо шофиране.

Кога и как да смените маслото на скоростната кутия?

Въпросът "кога" да смените маслото на вашата скоростна кутия зависи от няколко фактора, включително типа трансмисия, условията на шофиране и препоръките на производителя.

Интервали за смяна според скоростната кутия

Ето някои общи насоки от специалистите ни в OnDrive:

 • ръчна – общоприетата препоръка е да се сменя на всеки 100 000 километра. Това гарантира, че механичните компоненти остават добре смазани и предпазва от преждевременното им износване;

 • автоматична – препоръчва се смяната да става на по-кратки интервали – на всеки 60 000 километра. Автоматичните трансмисии са по-сложни и често изискват по-честа подмяна поради по-високата работна температура и по-голямото натоварване, на което са подложени.

Следвайки тези препоръки, може да минимизирате риска от скъпи ремонти и да поддържате вашата кола в оптимално състояние за по-дълъг период от време.

Процедура за смяна

Процедурата за смяна е важен процес, който помага за поддържането на автомобила в добро техническо състояние. Ето основните стъпки, които трябва да следвате:

 1. Проверка на нивото и състоянието

  Тя включва проверка дали маслото не е замърсено и дали нивото му е адекватно. Проверката се извършва с помощта на масломерната щека.

 2. Източване на старото масло

  След като сте проверили и установили, че трябва да бъде сменено, следващата стъпка е източването на старото. Това обикновено става чрез отваряне на дренажния щепсел, разположен на дъното на скоростната кутия. Не забравяйте да поставите подходящ съд отдолу, за да съберете изтеклата трансмисионна течност.

 3. Подмяна на масления филтър, ако е необходимо

  В някои случаи, освен смяна на маслото, може да се наложи и подмяна на масления филтър. Това зависи от типа на трансмисията и препоръките на производителя. Проверете техническата документация на вашето превозно средство за повече информация.

 4. Добавяне на ново масло

  След като източите старото масло и подмените филтъра, следва добавянето на новото. Уверете се, че използвате точния тип, специфициран от производителя на вашата кола. То се добавя през специалния отвор за зареждане, като е важно да се спазят указанията за необходимото количество.

Зануляването на километража накрая е изключително полезно за поддържане на редовния сервизен график на автомобила. Тази практика помага на собствениците да следят кога е извършена последната смяна на маслото и кога предстои следващата. Ако предпочитате тази процедура да бъде извършена от специалист, може да видите колко струва услугата в сервиза ни във Варна на сайта ни.

Редовна проверка и потенциални проблеми

За да предотвратите скъпоструващи ремонти, редовната проверка на маслото на скоростната кутия е задължителна. Тя включва проверка на нивото и качеството му и търсене на признаци за замърсяване или метални стружки в него. Сред симптомите, които сигнализират за необходимостта от смяна, са следните:

 • шум при смяна на предавките – ако чуете необичайни звуци или скърцане при преминаване между различни скорости, това може да е знак, че маслото е изгубило своите смазочни свойства и не предоставя достатъчна защита срещу триенето на механичните части;

 • трудности при смяна на скоростите – в случай че усещате, че скоростите не се сменят гладко или предавките "приплъзват", това може да е индикатор, че е старо или че не е достатъчно. Недостатъчния вискозитет или намалено количество може да възпрепятстват нормалната работа на превозното средство;

 • неприятна миризма – ако усетите изгоряла или химическа миризма, това често е знак за прегряване на трансмисията или окисляване на маслото, което води до загуба на защитни и смазочни свойства.

Редовната му смяна е от съществено значение за дълголетието и ефективността на автомобила. Не пренебрегвайте тези насоки, за да може вашата кола да ви служи вярно и да избегнете ненужни и големи разходи за ремонти. Следвайки препоръките за подмяна и регулярна проверка, вие инвестирате в надеждността и безопасността на вашето превозно средство.

Ако моментът за смяна на маслото на вашия автомобил е настъпил – обърнете се към нашите механици в OnDrive на адрес Варна, бул. Хр. Смирненски 29, за да се възползвате от бързо и качествено обслужване.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image