Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Автоматична скоростна кутия – какво е и как се кара?

Автоматична скоростна кутия – какво е и как се кара?

Съдържание

Автоматичната скоростна кутия е иновация, която преобрази начина, по който управляваме превозните средства. Нейното удобство и лесна употреба поради липсата на съединител я правят предпочитан избор за много шофьори.

Нека разгледаме по-подробно какво представлява и как се управлява автомобил с такава трансмисия.

Какво е автоматична скоростна кутия?

Това е трансмисионна система, която автоматично превключва предавките, без нужда от намеса на водача. Това осигурява плавно и безпроблемно каране, особено в градски условия. Основната ѝ задача е да оптимизира работата на двигателя и да осигури по-ефективно изразходване на горивото.

Устройство на автоматичната трансмисия

Въпреки многобройните особености, автоматичните скоростни кутии имат няколко основни режима на работа, обозначени с буквите:

 • P (Паркинг)
 • R (Заден ход)
 • N (Неутрален режим)
 • D (Движение напред)
 • S (спортен режим)

Те улесняват карането и допринасят за по-голяма безопасност на пътя.

Предимства на автоматичната трансмисия

 • удобство – едно от най-големите ѝ предимства е, че елиминира необходимостта от използване на съединител. За разлика от ръчните трансмисии, където шофьорът трябва постоянно да превключва предавки и да натиска съединителя, автоматичната скоростна кутия автоматично извършва тези операции. Това прави шофирането значително по-лесно и приятно, особено за новите шофьори или за тези, които често попадат в задръствания;

 • лесна употреба – преминаването между предавките става без усилие от страна на водача. Системата автоматично определя най-подходящата в зависимост от скоростта и натоварването на двигателя. Това освобождава шофьора от необходимостта да следи за оборотите и да мисли за смяна на предавките, което прави карането по-интуитивно и без стрес. Особено в градски условия, където често се налага спиране и тръгване, автоматичната скоростна кутия се доказва като изключително удобна и практична;

 • комфорт – значително намалява стреса и умората при каране в тежки пътни условия и задръствания. Без нуждата от постоянна смяна на предавки и използване на съединител, шофьорът може да се концентрира изцяло върху пътя и останалите участници в движението. Това допринася за по-плавно и безпроблемно пътуване, което е особено важно при дълги пътувания или при шофиране в натоварен трафик. Комфортът, който автоматичната скоростна кутия предоставя, не само подобрява преживяването на пътя, но и увеличава безопасността.

Тя е удобна и лесна за използване, но изисква периодична смяна на масло на автоматична скоростна кутия, за да функционира оптимално. Идеална е за тези, които търсят комфорт и лесно каране, но е важно да се вземат предвид и по-високите разходи за поддръжка и ремонт.

Как се кара автомобил с автоматична скоростна кутия?

Карането на автомобил с автоматична скоростна кутия изисква известна адаптация, но с няколко съвета и насоки ще се почувствате комфортно доста по-бързо. Ето базово ръководство как да управлявате кола-автоматик:

 1. Стартиране на автомобила

  Уверете се, че скоростният лост е в позиция P (Паркинг) и стартирайте двигателя.

 2. Преминаване към движение

  Натиснете спирачката и придърпайте скоростния лост до позиция D. Освободете спирачката и колата ще започне да се движи напред.

 3. Паркиране и спиране

  Направете нужната маневра, като използвате R за заден ход, ако ще захождате назад.

 4. Спиране

  След като паркирате – натиснете спирачката, след което придърпайте лоста обратно до позиция P. Изключете двигателя и използвайте ръчната спирачка, ако е необходимо.

Основни режими на работа на автоматичната скоростна кутия

Съвети от автосервиз OnDrive при шофиране на кола тип автоматик

Важно е да знаете, че при каране на автоматик, трябва да използвате само десния крак както за педала на газта, така и за този на спирачката. Това правило е същото, както при ръчната скоростна кутия и има своето обосновано значение.

В случай че натиснете спирачката с левия крак, съществува риск това движение да бъде по-рязко и неконтролирано. Левият крак обикновено не е привикнал на толкова деликатни движения, каквито изисква спирачният педал. Рязкото спиране може не само да намали комфорта при шофиране, но и да предизвика нежелани реакции от страна на автомобила, което да застраши безопасността ви.

Също, натискането на двата педала едновременно може да доведе до опасни ситуации на пътя.

Автоматичната скоростна кутия предлага много удобства и улеснява управлението на автомобила. С правилната поддръжка и грижа, тя може да служи дълго и безпроблемно, предоставяйки ви комфорт и удоволствие от шофирането.

Ако се нуждаете от смяна на масло на автоматична скоростна кутия във Варна за вашата кола – може да запазите час на +359 87 531 32 39 в нашия автосервиз OnDrive, където опитните ни механици ще извършват тази услуга бързо и ефективно.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image