Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Биалетка – какво е и за какво служи?

Биалетка – какво е и за какво служи?

Съдържание

Биалетката е важен компонент в системата на окачването на автомобилите. Тя осигурява стабилност и безопасност по време на шофиране.

Нека разгледаме подробно какво представлява и какви са функциите ѝ в следващите редове.

Какво е биалетка?

Биалетката е метален прът, чиято основна функция е да свързва стабилизиращата щанга с носачите на колелата. Оборудвана е с шарнири на двете си краища, които я свързват с останалата част от структурата на окачването. Те ѝ позволяват да предава силите, генерирани от движението на колелата, към амортисьорите или носачите.

Каква е ролята ѝ?

Тя осигурява няколко ключови функции при шофиране, от които:

 1. Стабилизация на движението

  Помага за стабилизиране на автомобила при завои, като предотвратява прекомерното накланяне на каросерията. Това е особено важно при бързо влизане в завои или при маневриране в условия на висока скорост, където стабилността е важна за безопасността.

 2. Абсорбация на удари и вибрации

  Ефективно абсорбира част от ударите и вибрациите, които се генерират от неравностите на пътя. Това допринася за по-меко и комфортно усещане при шофиране, като същевременно предпазва останалите компоненти на окачването от износване.

 3. Подобряване на управлението и отговора на управлението

  Благодарение на нея, автомобилът реагира по-бързо и точно на командите от волана. Тя предава силите и движението от колелата към окачването по начин, който поддържа колата стабилна и предсказуема дори при агресивно шофиране.

 4. Намаляване на шума и износването

  Като абсорбира и намалява вибрациите, също спомага за намаляване на шума от окачването и предотвратява преждевременното износване на съединителни елементи и други негови компоненти.

Биалетката допринася за цялостната стабилност, безопасност и управляемост на автомобила, като същевременно осигурява по-висок комфорт за пасажерите по време на пътуване.

Кога се налага смяна на биалетка?

Смяна на биалетка в автомобила се налага при определени ситуации, които може да възникнат в резултат на износване или повреда. От OnDrive сме селектирали някои от най-честите причини, поради които може да се наложи това. Това са:

 • износване на тампоните – биалетката разполага с гумени или пластмасови тампони на краищата си, които с течение на времето може да се износят или напукат. Това води до намаляване на ефективността ѝ в абсорбирането на удари и вибрации, което може да се усети като увеличена вибрация или шум при каране;

 • шумове – ако по време на шофиране чуете необичайни звуци като скърцане или тропане, идващи от ходовата част, това може да бъде индикация за повреда на частта. Тези звуци обикновено се засилват при преминаване през неравности или при завои;

 • промени в управлението на автомобила – в случай че забележите, че автомобилът започва да показва нестабилност на пътя, особено при завои, или управлението му става по-малко отзивчиво, това може да е знак за повреда в биалетката;

 • видими щети при технически преглед – при рутинни технически прегледи или сервизни проверки може да бъдат открити видими повреди по нея, като напукани или деформирани части, което налага нейната незабавна смяна;

 • аварийни ситуации – силни удари в дупки на разбит път или сблъсък с препятствия може да причинят механични повреди на биалетката. В такива случаи смяната ѝ е неизбежна, за да се гарантира безопасността при шофиране.

Поддържането на биалетката в добро състояние е важно за общата безопасност и комфорт на автомобила, така че при първите признаци на проблеми е препоръчително да се консултирате със специалист за ремонт в доверен автосервиз.

При нужда, може да се обърнете към нашите специалисти от OnDrive Варна за бързо и ефективно извършване на услугата.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image