Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Кога се сменя двигателното масло на колата?

Кога се сменя двигателното масло на колата?

Съдържание

Смяната на двигателното масло е основен процес за поддържане на ефективността на автомобила. Този акт не само удължава живота на двигателя, но и осигурява неговата оптимална работа.

Защо е толкова важно и кога точно трябва да се извърши тази смяна, ще разберете в следващите редове.

Колко често се сменя маслото?

Смяната на двигателното масло осигурява дълголетие и ефективност на двигателя. Препоръчва се редовно обслужване, за да се гарантира правилната функция на автомобила. Нека разгледаме колко често трябва да се извършва тази процедура, взимайки предвид различни фактори.

Според условията

При нормална работа на колата, повечето производители препоръчват смяната да се извършва след 15 000 км или веднъж годишно. Това е стандартен интервал за повечето съвременни автомобили, като се отчита, че колата се използва при умерени условия без излишно натоварване.

В условия на повишено натоварване, като например експлоатация в тежки пътни условия или често движение в градски условия с множество задръствания, е препоръчително смяната да става на всеки 10 000 км, тъй като много време се прекарва в задръствания, а двигателят работи.

Според типа

Когато говорим за ресурса на различните видове моторни масла, разликите са значителни:

 • минерални – обикновено се препоръчва тяхната смяна на всеки пробег от 10 000 километра или веднъж годишно, в зависимост от това кое настъпи първо;

 • полусинтетични – може да издържат около 12 000 до 15 000 километра преди да се наложи смяна;

 • синтетични – предлагат най-добра защита и издръжливост, обикновено се сменят на всеки 15 000 до 20 000 километра.

Интересен аспект е и въздействието на средната скорост на автомобила върху износването на маслото. Например, ако средната скорост е 30 км/ч, това означава, че след 15 000 км, двигателят е работил около 500 часа, което е значително натоварване за маслото. В градски условия, където средната скорост често е по-ниска, тези часове може да бъдат още повече, увеличавайки нуждата от по-честа смяна.

Важно е да се подчертае, че независимо от условията на експлоатация и типа, не бива да се пренебрегва годишната смяна. Дори колата да е използвана минимално през годината, маслото се деградира с времето, което може да доведе до необходимост от скъпоструващи ремонти на двигателя.

Може ли сами да извършим смяна на моторното масло?

От OnDrive препоръчваме посещението в специализиран сервиз, но ако сте подготвени и внимателни, може да се справите сами. Ето как:

 1. Загряване на двигателя

  Запалете двигателя и оставете да работи няколко минути, за да намалите вискозитета на маслото и да улесните процеса на източване. След това му дайте малко време да се охлади преди да продължите.

 2. Позициониране и стабилизиране на колата

  Паркирайте колата на равна повърхност и се уверете, че е стабилно подпряна. Това е важно за безопасния достъп до дъното на автомобила, където се намира щепселът за източване.

 3. Източване на старото масло

  Отворете щепсела и оставете старото да изтече напълно в подходящ съд. Бъдете търпеливи и се уверете, че е излязло цялото.

 4. Смяна на масления филтър

  След това сменете масления филтър. Отстранете стария и монтирайте новия, като се уверите, че е правилно закрепен, за да избегнете течове.

 5. Зареждане с ново масло

  Използвайте фуния, за да налеете новото, спазвайки указанията за необходимото количество. Проверете нивото му с масломерната пръчка.

 6. Финални проверки

  След като сте добавите новото, запалете двигателя и го оставете да работи на празен ход за няколко минути, за да се разпредели равномерно течността. Проверете за евентуални течове и се уверете, че всичко е затегнато и на място.

Смяната на масло е важна не само за работата на двигателя, но и за общото състояние и ефективност на автомобила. Това е процес, който може да се научи и да се извършва самостоятелно, но винаги трябва да се прави внимателно и с подходящи материали.

Все пак, ако не се чувствате сигурни и предпочитате това да бъде направено професионално – запазете удобен за вас час в OnDrive онлайн, на телефон +359 87 541 96 50 или на адрес Варна, бул. Хр. Смирненски 29.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image