Сервизно обслужване на леки автомобили и микробуси
|

Варна, бул. Хр. Смирненски 29

|

Пн-Нд 9:00 - 18:00

|

Видове автомобилни филтри и тяхната функция

Видове автомобилни филтри и тяхната функция

Съдържание

Филтрите играят ключова роля в поддържането на оптималната работа на превозното средство. Те биват маслени, въздушни, горивни, за купето, като според вида си тяхната функция е основно да пречистват въздуха или горивото. Препоръчително е да сменяте всички филтри в автомобила заедно с моторното масло.

В тази статия ще разгледаме по-подробно всеки от тях и ще поясним кога е най-подходящото време за смяната им.

Маслени филтри

Маслени филтри

Маслените филтри имат основната задача да пречистват моторното масло от примеси и микрочастици, които може да причинят щети на двигателя. Чистото масло е жизненоважно за смазването на компонентите в двигателя и предпазването им от износване. Как влияе на оптималната функция на мотора?

  • защита на двигателя – задържа твърдите частици и предотвратява тяхното навлизане в критични компоненти;
  • продължителност на живота на маслото – удължава живота на маслото, като поддържа неговата чистота за по-дълго време;
  • предотвратяване на повреди – замърсеният маслен филтър може да доведе до сериозни повреди, като повишено износване на двигателя, повишена температура на двигателя, намаляване на производителността му или повреда на маслената помпа.

За да осигурите надеждна работа на вашия автомобил, е необходимо да извършвате редовна подмяна. Най-добре е да следвате препоръките на производителя или да го правите при всяка смяна на масло, което обикновено е на всеки 10 000 километра.

Въздушни филтри

Въздушният вид имат важната функция да пречистват въздуха, който навлиза в двигателя. Ето какво е тяхното значение:

  • подобрена икономия на гориво – спомагат за по-ефективното му изгаряне и намаляват разхода;
  • повишена мощност – замърсеният филтър ограничава потока на въздуха и намалява мощността на двигателя;
  • защита на двигателя – предпазва го от замърсявания и частици, които може да причинят повреди.

В случай че не знаете кога се сменят – препоръчително е да се извършва на всеки 15 000 до 30 000 километра, в зависимост от условията на шофиране. Ако се движите в силно запрашени райони, може да се наложи по-честа смяна на въздушен филтър.

Въздушни филтри

Горивни филтри

Горивните видове играят решаваща роля в поддържането на чистотата на горивото, което достига до двигателя. Те задържат примесите и водата, които може да се съдържат в него, като предотвратяват тяхното навлизане в системата за впръскване. Какви са функциите на горивните филтри?

  • предпазване на инжекторите – задържат микрочастици, които може да запушат инжекторите и да причинят неравномерно впръскване;
  • подобрена работа на мотора – чистото гориво спомага за по-равномерната му работа и намалява риска от детонации;
  • удължаване на живота на компонентите – предпазват важни компоненти като помпите и инжекторите от износване и повреди.

Подмяната на горивния филтър е препоръчително да се извършва на всеки от 10 000 до 20 000 километра, в зависимост от качеството на горивото и условията на шофиране. Редовната подмяна гарантира надеждната работа на автомобила и предпазва от скъпи ремонти.

Филтри за купето

Филтрите за купето имат за задача да пречистват въздуха, който навлиза в интериора на колата. Те задържат прах и други замърсители, които може да причинят алергии и дихателни проблеми. Освен това, предпазват системата за климатизация от замърсявания и удължава нейния живот. Комфортът и здравето на пътниците зависят от качеството на въздуха в купето, затова е важно да се поддържат чисти.

Филтри за купето

Смяната на филтър купе е препоръчително да се извършва на всеки веднъж годишно. Периодичната поддръжка ще осигури чист и свеж въздух за вас и вашите пътници.

Филтрите гарантират надеждната и ефективна работа на всяко превозно средство. Инвестирайте в качествени решения и не пренебрегвайте тяхната поддръжка. Посетете нашия автосервиз OnDrive Варна за качествена и надеждна смяна на филтри, за да осигурите дълголетие на вашето превозно средство.

Запази час сега


Благодарим Ви! Заявката беше успешно изпратена, ще се свържем с Вас в най-кратък срок!

image